OSOBNOSTNÍ POSUN DROGOVĚ ZÁVISLÉHO ZAŘAZENÉHO DO SUBSTITUČNÍHO PROGRAMU. - Donnerová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2007)
Přínosem této práce do zdravotně sociální oblasti je poskytnutí alespoň některých, základních informací o problémech jedinců, kteří mají snahu vyléčit se z drogové závislosti, ale následně se také vyrovnat s orientací ve společnosti. Musí obstát v kontaktech s úřady, začlenit se do kolektivu a adaptovat se na další život " v normě ". Stanovený cíl poskytl orientaci ve způsobech jejich vyrovnávání se se zátěžovými situacemi a ve zjištění určité míry tolerance vůči frustraci.Zneužívání drog a závislost na nich představuje náklady, které jsou kladeny na společnost,jednak jde o zdravotnické zdroje,jež jsou použity pro léčbu a další péči a na rehabilitaci resp. resocializaci exuživatelů.
PERSONALITY DISPLACEMENT OF DRUG-DEPENDANTS INCLUDED IN SUBSTITUTION THERAPY.
Keywords: závislost; substituční léčba; osobnostní vlastnosti; motivace; frustrační tolerance; poruchy chování; emocionální stabilita; interdependence; substitution medication; individuality proprieties; motivation; toleration off frustration; behavioral disturbance; affective constancy