Vývoj a prostorová diferencovanost přirozeného pohybu obyvatelstva světa - Plachý, Bohumír (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá přirozeným pohybem obyvatelstva světa. Jejím cílem je analyzovat a zhodnotit přirozený přírůstek obyvatel jak z časového hlediska, tak i z hlediska prostorového, na úrovni velkých regionů světa, kontinentů a států. Ze získaných údajů vytvořit typologii států světa na základě odlišnosti procesů přirozeného pohybu jejich obyvatel. Vybranými ukazateli použitými k hodnocení jsou hrubé míry porodnosti, úmrtnosti a přirozeného přírůstku obyvatelstva. Získané výsledky jsou prezentovány formou grafických, kartografických a tabulkových výstupů.
Development and spatial differentiation of natural population of the world
Keywords: demografie; obyvatelstvo; svět; porodnost; úmrtnost; přirozený přírůstek; přirozený pohyb; demografická revoluce; demografický přechod; demography; population; world; fertility rate; mortality; natural growth; natural movement; demographic revolution; the demographic transition