Ošetřovatelská péče a komunikace s pacientem na operačním sále - Velimská, Dana (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma bakalářské práce ošetřovatelská péče a komunikace s pacientem na operačním sále bylo zvoleno pro zmapování problematiky současné úrovně ošetřovatelské péče a komunikace s pacientem v prostředí, které je pro většinu z nich stresující a klade zvýšené nároky jak na ošetřovatelskou péči, tak i na komunikaci. V dnešní době je toto téma velmi aktuální, protože se do popředí dostává spoluúčast pacientů na jejich léčbě a zvyšuje se obecně jejich informovanost o typech léčby a zákroků, které jim jsou prováděny. Správná úroveň komunikace nepochybně ovlivňuje stav pacienta. Teoretická část práce se zabývá prostředím operačního sálu a ošetřovatelskou péčí, která je poskytována anesteziologickou sestrou. Dále se zabývá druhy komunikace a jejím významem pro pacienta. Praktická část obsahuje výsledky kvantitativního výzkumu u anesteziologických sester poskytujících ošetřovatelskou péči na operačním sále a zároveň s pacientem na operačním sále nejvíce komunikují. Dále výsledky kvalitativního výzkum u pacientů se zkušenostmi s pobytem na operačním sále. Bakalářská práce obsahuje mnoho informací o zvláštnostech ošetřovatelské péče na operačním sále. Odhaluje skryté rezervy v komunikaci s pacientem v tomto prostředí. Poukazuje na nejčastější problémy pacientů v komunikaci s operačním týmem. Mapuje úroveň vědomostí anesteziologických sester v oblasti ošetřovatelské péče a komunikace. K vypracování této práce bylo stanoveno několik cílů, hypotéz a výzkumných otázek. K cíli č. 1 zjistit ošetřovatelskou péči po o pacienta na operačním sále z pohledu sestry, byly vytvořeny tři hypotézy. Hypotéza 1 - sestry mají vypracovaný standard ošetřovatelské péče na operačním, je potvrzena. Hypotéza 2 - sestry mají čas k poskytování ošetřovatelské péče na operačním sále, je potvrzena. Hypotéza 3 - sestry mají dostatečné materiální a technické vybavení k poskytování ošetřovatelské péče na operačním sále, je potvrzena. Cílem č. 2 bylo zmapovat komunikaci na operačním sále mezi ošetřujícím týmem a pacientem, k cíli byly vytvořena dvě hypotézy. Hypotéza 1 - komunikace mezi ošetřovatelským týmem a pacientem je ovlivněna stresovým prostředím operačního sálu, je potvrzena. Hypotéza 2 - komunikace mezi ošetřovatelským týmem a pacientem je časově limitována provozem operačních sálů, byla potvrzena. K cíli 3 - zjistit komunikaci na operačním sále mezi ošetřujícím týmem a pacientem z pohledu pacienta, byly zadány 2 výzkumné otázky: Jak pacient v prostředí operačního sálu vnímá komunikaci s ošetřovatelským týmem? Jak se v prostředí operačních sálů komunikuje? Výzkumné otázky jsou zodpovězeny. Stanovené cíle práce jsou splněny. Výsledky výzkumné práce byly použity při zpracování ošetřovatelského standardu "Ošetřovatelská péče o pacienta na operačním sále pro anesteziologické sestry". Tento standard může posloužit sestrám jako stručná a přehledná pomůcka při ošetřovatelské péči a zajistit tak komfort a bezpečnost pacienta v podobě poskytování kvalitní ošetřovatelské péče na operačním sále.
Nursing care and communication with patient at operating theatre
Keywords: Operační sál; ošetřovatelská péče; operační tým; anesteziologická sestra; komunikace; pacient; Operating theatre; nursing care; operating team; anaesthetic nurse; communication; patient