Zpracování masa ve středověkém a raně novověkém městě z pohledu archeozoologie - Slovák, Martin (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce si klade za cíl přiblížit zpracování masa v prostředí středověkého a raně novověkého města. V rešeršní části se zabývá cechovním a řemeslnickým prostředím řeznické cechovní organizace, která byla základem pro zpracování a distribuci masa. Dále je v rešerši kladen důraz na archeozoologický pohled na řeznictví. Praktická část se skládá z analýzy řeznických zásahů na kosterním materiálu získaného ze sondy 6 na Václavském náměstí.
Meat processing in a medieval and early modern city from the perspective of archeozoology
Keywords: Archeozoologie; středověk; Václavské náměstí; řeznictví; řeznické zásahy; Archeozoology; Medieval; Wenceslas Square; butchery; butchery marks