Sociální práce jako lidskoprávní profese - Kámenová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá reflexí aspektů a faktorů v sociální práci v rámci agendy DPvHN, jež mají vliv na lidská práva klientů sociální pracovníků referátů HN při KoP ÚP. Náplní řadových sociálních pracovníků referátů HN při KoP ÚP v rámci agendy DPvHN je zpracovávání žádostí, poskytování poradenství a náležitých služeb, na které mají vliv jak legislativní, etické a jiné dokumenty organizace, tak také role, které sociální pracovníci při své práci zastupují, jejich kompetence, přístupy a hodnoty,jež implikují do intervence s klienty. Dalšími aspekty a faktory, jež mají relevantní vliv na lidská práva klientů, je spolupráce s jinými subjekty, činných v životním prostředí klienty, a pracovní podmínky sociálních pracovníků. Výzkum diplomové práce byl prostřednictvím kvantitativní metody formou polostandardizovaného rozhovoru zaměřen na zmapování aspektů a faktorů, jež ovlivňují naplňování práv klientů. Dotazy byly zacíleny na subjektivní vnímání a názory respondentů na úseku DPvHN v Českých Budějovicích, týkající se zkoumaných aspektů a faktorů, jež jsem výše nastínila. Výsledkem mé diplomové práce je zjištění, že naplňování práv klientů je negativně ovlivněno vysokou administrativní vytížeností sociálních pracovníků, jež má následně vliv na individuální přístup, role, kompetence, hodnoty sociálních pracovníků a na spolupráci s dalšími subjekty a organizacemi,jež jsou důležité pro saturaci potřeb klientů. Referenti dávek DPvHN z pozice pracovníků první linie nemají dostatečnou pravomoc v obhajování práv svých klientů. Na sociální pracovníky je zejména apelováno, aby měli řádně administrativně zpracované žádosti. Důsledkem tohoto administrativní zatížení je upozadění individuální intervence s klienty s cílem saturace jejich potřeb.
Social work as a human rights profession
Keywords: sociální práce; agenda pomoci v hmotné nouzi; sociální pracovník; kompetence; role; klient; saturace potřeb; intervence; etika; hodnoty; kodex; morální jednání; dilemata; lidská práva; důstojnost; sociální spravedlnost; sociální služby; ochrana lidských práv.; social work; agenda of help in material need; social worker; competence; role; client; saturation of needs; interventions; ethics; values; code; moral conduct; dilemmas; human rights; dignity; social justice; social services; human rights protection.