Sesterská profese z pohledu sester 50+ - Táborská, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce "Sesterská profese z pohledu sester 50+" je rozdělena do dvou částí, na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je věnována pozornost vymezení pojmů ošetřovatelství, sesterské profesi, vývoji vzdělávání sester a popsání náročnosti sesterské profese. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou osobní zkušenosti sester nad 50 let se změnami v sesterské profesi. Seznámit se s jakými problémy se setkávají při výkonu své profese sestry nad 50 let. Popsat náročnost sesterské profese z osobního pohledu sester a zmapovat jednotlivé fáze profesní dráhy u sester ve věku nad 50 let. Šetření se zúčastnilo 12 všeobecných sester z toho 6 sester ve vedoucích pozicích, pracujících na lůžkových odděleních či ambulantních částích nemocnic v Českých Budějovicích, a.s. a v nemocnici v Prachaticích, a.s. V praktické části bylo využito kvalitativní výzkumné strategie, metody dotazování, technikou sběru dat byl hloubkový rozhovor. Získané informace byly analyzovány, bylo využito otevřené kódování, metoda tužka a papír. V rámci kategorizace dat vzniklo 5 kategorií a 5 podkategorií. Z výsledků práce je patrné, že věk omezuje sestry při vykonávání tohoto povolání, ať už po stránce fyzické nebo po stránce psychické. Zjištění také poukazuje na to, že sestry vnímají svojí profesi jako nepříliš prestižní a jeden z mnoha aspektů toho je právě současný systém vzdělávání sester. Další problém současné doby poukazuje na to, že není dostatek času na pacienta. Jeden z mnoha důvodů je právě nedostatek sester v České republice. Sesterská profese je celek, který tvoří spoustu dílčích částí. Pokroky či stagnace v ošetřovatelské profesi jsou závislé na systému vzdělávání, které je aktuálně ve fázi novelizace.
The Issue Of Nurse Profession In The Point Of View Of Nurses Over 50'
Keywords: Sestra; sesterská profese; pohled sester; věk 50+; Nurse; Nursing profession; nurses´ perspective; age of 50 and over