Analýza rizik podnikání malých firem - Pinterová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá analýzou rizik podnikání malých firem v okrese Prachatice. Je zde uvedena charakteristika malých a středních podniků a stručné shrnutí rizik, které ovlivňují tyto podniky. V práci je popsán Jihočeský kraj, z něhož je vybrán a porovnáván okres Prachatice s ostatními okresy ležícími v tomto kraji. Pro analýzu rizik malých podniků bylo použito dotazníkové šetření, jak ve formě osobních rozhovorů, tak i v elektronické podobě. Z provedeného průzkumu bylo zřejmé, že podniky jsou si rizik vědomy a chápou je jako ohrožení svých budoucích cílů, kterých chtějí dosáhnout. Pro jejich snížení či úplné zabránění využívají z možných nástrojů v největší míře diferenciace a přesunutí rizika. Podniky účastnící se šetření se nejvíce obávají obchodního a finančního rizika. Naopak vznik průmyslového rizika je pro většinu respondentů nejméně rizikový. K důležitým opatřením vedoucích k minimalizaci rizik patří vzájemná a včasná komunikace mezi jednotlivými částmi podniku. Dále se nelze zaměřit jen na některé ukazatele, ale vždy je nutné vše posuzovat celkově. Každý zaměstnanec by měl být obeznámen s riziky, která souvisejí s jeho prací. Podniky s propracovaným přístupem k riziku se stávají konkurenceschopnější, odolnější vůči vnějším nepříznivým vlivům a stabilnější.
Small business risk analysis
Keywords: Malé a střední podniky; Jihočeský kraj; rizika; Small and medium-sized enterprises; South Bohemia; Risks