Setkání estetiky a teologie ve zkušenosti krásy - v inspiraci dílem H. U. v. Balthasara - Carasová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá vztahem estetické zkušenosti krásy a náboženské zkušenosti božského zjevení. Vychází z díla Hans Urs von Balthasara, z jeho pojetí krásy v rámci teologické estetiky. Celá problematika je zkoumána fenomenologicky. Estetické zakoušení krásy vede člověka podle Balthasara k nahlédnutí samotného bytí, v němž je analogicky poznáváno absolutní Bytí samotného Boha. Pozemská krása je analogicky vztažena k božské nádheře, či slávě (Herrlichkeit).
The Encounter of Aesthetics and Theology in the Experience of Beauty - in the Inspiration from the Work of H. U. v. Balthasar
Keywords: fenomén krásy; krásno; fenomenologická estetika; teologie zjevení; estetická zkušenost; náboženská zkušenost; teologie krásy; Hans Urs von Balthasar; analogia entis; The phenomenon of beauty; beauty; phenomenological aesthetics; theology of revelation; aesthetic experience; religious experience; theology of beauty; Hans Urs von Balthasar; analogia entis