Nositelé hospodářské politiky na regionální úrovni, jejich role a možnosti v optimálním nastavení důchodového zabezpečení - Bednář, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Předložená disertační práce nazvaná "Nositelé hospodářské politiky na regionální úrovni, jejich role a možnosti v optimálním nastavení důchodového zabezpečení" se zabývá možnostmi plošného řešení důchodového zabezpečení v rámci regionu. Vzhledem k obtížné přenositelnosti důchodových systémů jako celku jsou mož-nosti regionálního důchodového zabezpečení popisovány a analyzovány v rámci reál- ných podmínek České republiky. Na základě provedených rozborů a analýz byly definovány možné role a možnosti regionu při řešení problematiky zajištění občanů ve staří. Konkrétním výsledkem je pak definování podmínek fungování veřejného fondu regionálního důchodového zabezpečení, přičemž jako optimální se jeví jeho působení v rámci druhého pilíře důchodového zabezpečení. Konkrétní řešení rovněž obsahuje matematický model fungování regionálního dů-chodového fondu, kdy za definovaných podmínek lze usuzovat o možném vývoji fondu a výši důchodových dávek, které by účastník tohoto důchodového zabezpečení získal při splnění definovaných podmínek vzniku nároku na starobní důchod
Holders of economical politics on the regional level, their role and possibilities in the optimal adjustment of old age pensions scheme
Keywords: Regionální hospodářská politika; sociální zabezpečení; důchodové zabezpečení; re-gion; starobní důchod; systém regionálního důchodového zabezpečení; Regional economic policy; social security; old age pension scheme; region; old age pension; regional pension scheme