Fylogenetické vztahy rybomorek (Myxosporea) parazitujících u ryb z brakických vod - Daňhelová, Jolana (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá fylogenetickými vztahy myxosporeí parazitujících u ryb z brakických vod, ve kterých se mísí sladkovodní a mořská voda. V tomto prostředí dochází také k setkání mořské a sladkovodní parazitofauny myxosporeí. Myxosporea vytváří dvě hlavní fylogenetické linie právě v závislosti na prostředí svých rybích hostitelů. Cílem práce je zjistit, jaká Myxosporea parazitují u ryb žijících v brakických vodách, jejich příbuzenské vztahy a ve kterých fylogenetických liniích se nachází. Úvodní část práce je věnována taxonomii myxozoí, popisu jejich morfologie, životních cyklů a fylogeneze. V této práci jsem se především zaměřila na Myxosporea tři rybích hostitelů Scathophagus argus, Tetraodon nigroviridis a Tetraodon biocellatus, které jsou importovány do České republiky jako akvarijní ryby. DNA jsem izolovala pomocí fenolchloroformové metody. Fylogenetický marker SSU rDNA jsem amplifikovala pomocí metody PCR a získané produkty byly vyzualizovány pomocí gelové elektroforézy. Všechny tyto metody byly prováděny v Biologickém centru AV ČR, v. v. i. Parazitologickém ústavu, v laboratoři rybí protistologie v Českých Budějovicích. Získané vzorky byly sekvenovány v servisní laboratoři SEQme. Fylogenetické stromy byly konstruovány v programu Geneious, metodami maximum likelihood, maximum parsimony a Bayesovskou metodou. Získala jsem celkem SSU rDNA sekvence 10 druhů myxosporeí, které jsem fylogenetickou analýzou zařadila do fylogenetického stromu myxosporeí. Zjistila jsem, že brakické ryby jsou parazitovány jak druhy z mořské linie tak i ze sladkovodní linie myxosporeí a potvrdila jsem tak přítomnost těchto evolučně dávno oddělených větví parazitů u jednoho hostitele.
Phylogenetic relations of Myxosporea parasitizing in brackish water fish
Keywords: Myxozoa; Myxosporea; morfologie; hostitelé; fylogeneze; Myxozoa; Myxosporea; morphology; hosts; phylogeny