Dítě s diagnózou ADHD na prvním stupni (kasuistická studie) - Slanařová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou dětí s ADHD/ADD na prvním stupni základní školy a jejich následnou diagnózou. V teoretické části bylo cílem se zaměřit na nejnovější dostupné poznatky z oblasti vzdělávání, výchovy a bylo rozebráno několik tematických celků, které se zabývají problematikou ADHD/ADD a SPU. V praktické části byla cílem analýza školní zkušenosti dětí s diagnózou ADHD/ADD na prvním stupni základní školy. Snahou bylo posoudit problém z více možných úhlů pohledů prostřednictvím kasuistik a rozhovorů s dětmi, učiteli, rodiči a popřípadě asistenty. Vycházeno bylo přitom z teoretické části
A child diagnosed with ADHD at Primary school (casuistic study)
Keywords: SPU - specifická porucha učení; LMD - lehká mozková dysfunkce; hyperaktivita -neustálý pohyb k neúčelné činnosti; impulzivita - dělání věcí nahodilým způsobem; když to dítě zrovna napadne; hyperkinetická porucha - agresivita; rvačka; opoziční chování; asociální chování - agresivní chování; dyslexie -porucha čtení; dyskalkulie - porucha matematických schopností; dysortografie - porucha pravopisu; CNS - centrální nervová soustava; kasuistika - případová studie; PPP - pedagogicko {--} psychologická poradna; Integrace {--} začlenění dítěte do skupiny; Interakce {--} vzájemné působení; ADHD - attention deficit hyperaktivity disorder; ADD - attention deficit disorder