Využití NIC, NOC klasifikací u klientů s hrudní drenáží. - Oberfalcerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Naše diplomová práce se zabývá využitím NIC, NOC klasifikacemi u pacientů s hrudní drenáží. Všeobecná sestra ke své práci využívá ošetřovatelské klasifikace, ošetřovatelský proces, ošetřovatelskou dokumentaci, a to z důvodu, aby zefektivnila práci v péči o pacienty. V teoretické části se zabýváme klasifikačními systémy ošetřovatelské péče, ošetřovatelským procesem, ošetřovatelskou dokumentací, kompetencemi sester, hrudní drenáží, péčí o hrudní drenáž a jejími specifiky a okrajově se zmiňujeme o pooperační bolesti a rehabilitaci. Ke splnění hlavního záměru diplomové práce byly stanoveny cíle: 1) zmapovat specifika ošetřovatelské péče o pacienty s hrudní drenáží, 2) zmapovat znalosti sester o ošetřování hrudních drenáží, 3) zmapovat spokojenost sester s ošetřovatelskou dokumentací, 4) zjistit, jaké aktivity NIC jsou sestrami typicky používány v péči o pacienty s hrudní drenáží, 5) zjistit, jaké indikátory NOC jsou sestrami typicky hodnoceny v péči o pacienty s hrudní drenáží, 6) zjistit přínos NOC, NOC klasifikace v péči o pacienty s hrudní drenáží. Pro praktickou část diplomové práce byla zvolena kombinace kvalitativního a kvantitativního šetření. Kvantitativní šetření probíhalo dotazníkovou formou. Výzkumný soubor tvořilo 152 sester. Pro kvantitativní šetření jsme si stanovili následující hypotézy: 1) H1 specifika péče o pacienty s hrudní drenáží se liší dle oddělení, 2) H2 znalosti sester v péči o pacienty s hrudní drenáží se liší dle oddělení, 3) H3. spokojenost sester s ošetřovatelskou dokumentací je ovlivněna vzděláním. Kvalitativní šetření probíhalo ve dvou fázích. V první fázi byla vytvořena ošetřovatelská dokumentace pro sestry, která byla sestavena na základě NIC a NOC klasifikací, které souvisí s ošetřováním hrudních drénů. Ve druhé fázi kvalitativního šetření jsme vedli polostrukturovaný rozhovor s deseti sestrami, které s danou ošetřovatelskou dokumentací pracovaly a zároveň splňovaly kritéria pro výběr expertů dle Fehringa. Pro kvalitativní šetření byly stanoveny výzkumné otázky: Jak sestry vidí danou ošetřovatelskou dokumentaci? Je klasifikace NIC, NOC přínosem pro sestry? Jaké vidí sestry klady a zápory v ošetřovatelské dokumentaci?
Use NIC, NOC classification of clients with thoracic drainage.
Keywords: ošetřovatelský proces; NANDA; NIC a NOC klasifikace; hrudní drenáž; nursing process; NANDA; NIC and NOC classification; thoracic drainage