Molekulární detekce genů potenciálně zapojených do reakce na stres suchem u máku - Šefčíková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2019)
Sucho patří mezi jeden z hlavních abiotických faktorů, které ovlivňují výnos i kvalitu zemědělských plodin. Rostliny se však těmto negativním vlivům prostředí brání mechanismy vytvořenými v průběhu evoluce. Jedním z těchto mechanismů je odpověď rostlin na molekulární úrovni, čímž je exprese genů. Mezi tyto geny potenciálně reagující na sucho patří také geny MLP43 a SDD1. Pro molekulární detekci těchto genů bylo potřeba izolovat DNA z rostlin máku setého (Papaver somniferum L.) odrůdy Orel a Onyx. Dále byly navrženy sady primerů pro geny MLP43 a SDD1, které byly optimalizovány. Vybrané sady primerů byly použity pro analýzu metodou real-time PCR. Rovněž byla optimalizována metoda PCR.
Molecular detection of genes involved in drought stress reaction in opium poppy
Keywords: PCR; genová exprese; real-time PCR; MLP43; SDD1; mák setý; stres suchem; izolace DNA; PCR; gene expression; real-time PCR; MLP43; SDD1; Opium poppy; drought stress; DNA isolation