Vliv předporodní přípravy prvorodiček na porod a spolupráci s porodní asistentkou - Hanzlíková, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Vliv předporodní přípravy prvorodiček na porod a spolupráci s porodní asistentkou Porod byl vždy vnímán jako náročná životní situace, na kterou je potřeba se připravit, ať už jen předáváním ženské životní moudrosti z generace na generaci. Budoucí maminka má možnost spolu s partnerem navštěvovat předporodní kurzy, kde rodiče získávají informace o průběhu těhotenství, správné výživě a možných komplikacích těhotenství. Jsou seznámeni s možným vedením porodu, s průběhem šestinedělí a také se základy péče o novorozence. Od roku 2002 jsem sama začala pořádat kurzy předporodní přípravy pro těhotné ženy a jejich partnery ve Strakonicích. Z tohoto důvodu mě začala zajímat otázka vlivu předporodní přípravy zejména prvorodiček na zvládání porodu a šestinedělí a otázka spolupráce mezi připravenou ženou a porodní asistentkou. Prvním cílem práce bylo ověření, zda edukace matek ? prvorodiček v předporodní přípravě má vliv na zvládání porodu a šestinedělí. Druhým cílem práce bylo zjistit, jaký má předporodní příprava vliv na spolupráci ženy ? primipary a porodní asistentky během porodu a šestinedělí. V bakalářské práci bylo použito kvalitativního výzkumného šetření, ve kterém byly stanoveny 2 cíle a 4 výzkumné otázky. Ke sběru dat byl využit rozhovor. Byly osloveny prvorodičky po absolvování předporodní přípravy, porodivší ve strakonické porodnici a porodní asistentky pracující v současnosti na gyn. ? por. oddělení Nemocnice Strakonice a.s. Výsledky kvalitativního šetření byly zpracovány do jednotlivých kasuistik a tabulek, kde byly zhodnoceny. Cíle práce, které byly stanoveny, byly splněny. Výzkumné otázky byly splněny podklady výzkumného šetření. Na základě odpovědí na výzkumné otázky byly stanoveny čtyři hypotézy. Poznatky z výzkumného šetření poukazují na kvalitu poskytované péče porodní asistentkou v předporodní přípravě. Využití pro praxi je jedním z argumentů pro jednání s pojišťovnami o možnosti připlácení na tyto kursy ženám. Poznatky z výzkumného šetření jsou i k zamyšlení, zda-li nepřispívají k předcházení komplikací při porodu a během šestinedělí.
Effect of antenatal preparation for childbirth first female nascent and cooperation with the midwife.
Keywords: Porod; porodní asistentka; předporodní kurz; rodička; šestinedělka.; Labour; midwife; antenatal course; woman in labour; woman in childbed.