Možnost křesťanské interpretace vybraných děl Astrid Lindgrenové - Dědinová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Jádrem této práce je pokus o samostatnou teologickou interpretaci vybraného díla A. Lindgrenové. Tato praktická část je však nejprve metodologicky zakotvena v širším kontextu rané křesťanské inkulturace (patristická tradice výkladu antické kultury představená v díle Hugo Rahnera) a moderní filosoficko-teologické interpretace sekulární kultury (interpretace Dona Juana v díle Karla Vrány). Osobnost spisovatelky A. Lindgrenové je pak přiblížena zdůrazněním několika životopisných témat, která jsou v kontextu specifického zaměření této práce zvláště významná. A konečně je tu také vůbec poprvé v českém prostředí představeno dílo německého teologa Thomase Vogela, který se křesťanské interpretaci knih A. Lindgrenové dlouhodobě věnuje. V závěru autorka práce interpretuje christologicky, eschatologicky a eklesiologicky knihu Mio, můj Mio.
Possibillity of christian interpretation of selected works of Astrid Lindgren
Keywords: teologie; teologická interpretace; křesťanská inkulturace; Astrid Lindgrenová; Hugo Rahner; patristika; Klement Alexandrijský; Homér; Odyssea; Karel Vrána; Don Juan; Thomas Vogel; Theology; theological interpretation; Christianity inculturation; Astrid Lindgren; Hugo Rahner; patristic; Clement of Alexandria; Homer; Odyssey; Karel Vrána; Don Juan; Thomas Vogel