Území Jihočeského kraje z hlediska existence rizik vyvolávajících vznik pojistných událostí - Berková, Klára (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce je analyzovat dané území z hlediska výskytu rizik ohrožující životy a majetek obyvatel. V teoretické části jsou jednotlivě popsány druhy pojištění, která eliminují vzniklé škody. V praktické části jsou vymezena a zjištěna rizika Jihočeského kraje a dále jsou navrhována možná opatření vedoucí k minimalizaci ztrát, které můžou v důsledku těchto rizik vzniknout. Praktická část je uzavřena porovnáním vybraných pojistných produktů čtyřech pojišťovacích společností. Jedná se o pojištění domácností, budov, pojištění odpovědnosti za škodu v běžném občanském životě, pojištění odpovědnosti za škodu z držby nemovitosti, zákonné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla a havarijní pojištění. Každá pojišťovna má své všeobecné pojistné podmínky pro pojistné produkty a v této části se řeší v čem a jak se jednotlivé pojišťovny liší. V závěru je provedeno zhodnocení dosažených výsledků.
The territory of south Bohemia Region from the point of the risk occurrence of insurance events
Keywords: riziko; pojištění; pojistné události; škody; životní pojištění; neživotní pojištění; risk; insurance; insurance events; damage; losses; life insurance; non-life insurance