Strategie učení - Fourová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá užíváním strategií učení v rámci hodin anglického jazyka. K prozkoumání míry užívání strategií učení u studentů provedu případovou studii v jedné konkrétní třídě nižšího stupně gymnázia. V teoretické části se soustředím na zhodnocení dosavadních poznatků, deskripci jednotlivých skupin strategií a snažím se posoudit význam strategií učení z hlediska současného vzdělávání. Pokusím se taktéž zohlednit roli učitele a roli studenta s ohledem na rozvoj a používání strategií učení. V praktické části se věnuji stanovení míry užívání strategií učení u jedné konkrétní třídy. K provedení případové studie použiji již existující dotazník Strategy Inventory for Language Learning (SILL), který po přeložení z anglického do českého jazyka předložím studentům k vyplnění. Získané hodnoty zpracuji a stanovím míry užívání strategií studenty. Následně pak navrhnu inspirativní soubor cvičení, která podporují rozvoj a využívání především přímých strategií.
Learning Strategies
Keywords: strategie učení; přímé strategie; nepřímé strategie; klíčové kompetence; anglický jazyk; SILL; případová studie; RVP; jazyk a jazyková komunikace; soubor cvičení; learning strategies; direct strategies; indirect strategies; core competences; english language; SILL; case study; framework educational program; language and language communication; set of exercises