Klíšťová aseptická meningoencefalitida a návrat nemocných zpět do běžného života - Jarošová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Klíšťová meningoencefalitida je závažné virové infekční onemocnění centrální nervové soustavy, jehož prevalence stále narůstá. Problémy nemocní nemají pouze v akutní fázi, ale spoustu problémů s sebou přináší právě období rekonvalescence, která je většinou zdrojem dlouhé pracovní neschopnosti. Cílem této práce bylo zmapování ovlivnění kvality života u pacientů s aseptickou klíšťovou meningoencefalitidou s bio, psycho, sociálním a spirituálním dopadem. Zjistit časový úsek potřebný k návratu ke svým běžným aktivitám, v souvislosti k premorbidnímu stavu a průběhu onemocnění. A v neposlední řadě také zjistit, zda respondenti byli očkovaní a popřípadě důvod negativního přístupu k očkování. V návaznosti na tyto cíle, byly stanoveny výzkumné otázky: 1. Co bylo nemocí nejvíce ovlivněno v návaznosti na bio, psycho, sociální a spirituální oblast? 2. Jak dlouhá doba je třeba k návratu nemocných ke svým běžným aktivitám? Je dostačující 1 rok od onemocnění a byl zdravotní stav před onemocněním významným faktorem pro rekonvalescenci? 3. Věděli nemocní o možnosti očkování, a popřípadě jaký měli důvod k negativnímu přístupu k očkování? V bakalářské práci byl zvolen kvalitativní výzkum, který byl proveden metodou dotazování, za použití techniky polostrukturovaného rozhovoru.Onemocnění klíšťovou meningoencefalitidou výrazně ovlivní fyzickou stránku a z důvodu holistického vnímání celého organizmu, dochází k ovlivnění i stránky psychické, sociální a spirituální. Na určitou dobu dochází ke změnám aktivit v rámci rodiny, zaměstnání, volnočasových aktivit, což vede k mnoha problémům a komplikacím, nejen osobním, společenským, sociálním, ale i ekonomickým, tedy existenčním. Proto u většiny respondentů dochází ke změnám ve vnímání vlastní kvality života.
Tick-born aseptic meningoencephalitis and recovery of the patients to everyday life
Keywords: aseptická klíšťová meningoencefalitida; kvalita života; rodina; pracovní neschopnost; psychosociální dopad; tick-born meningoencephalitis; quality of life; family; job disability; psychosocial impact