Práce Probační a mediační služby se skupinou osob podmíněně propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody s dohledem - Primaková, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce s názvem Práce probační a mediační služby se skupinou osob podmíněně propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody s dohledem přibližuje práci této instituce v České republice. Dlouholeté tresty nemají žádné pozitivní výsledky, proto se hledají alternativy, jak nahradit tradiční formy trestání pachatelů. Velký přínos má v této oblasti práce Probační a mediační služby. Právě díky ní je mnohým odsouzeným umožněno využít i jiné formy alternativních trestů, než pouze uvěznění. Teoretická část práce popisuje práci Probační a mediační služby v ČR, její vznik, organizaci, principy, cíle a poslání. V práci jsou také popsány některé projekty, na nichž se Probační a mediační služba podílí a které jsou významné pro reintegraci propuštěných osob z výkonu trestu na svobodu. Pro vypracování výzkumné části práce bylo použito kvalitativního výzkumu, metoda dotazování, technika polostandardizovaného (polořízeného) rozhovoru a metoda obsahové analýzy, technika sekundární analýzy dat. Výzkumný soubor tvořilo celkem 15 klientů Probační a mediační služby v Č.Budějovicích. Cílem práce je zjistit, zda mají osoby podmíněně propuštěné z výkonu trestu odnětí svobody možnost vrátit se do svého původního rodinného zázemí, zda mají možnost nalézt práci a bydlení, jaký vliv měl výkon trestu na život celé rodiny, jaká je jejich informovanost a jaká pozitiva a negativa jim samotný výkon trestu odnětí svobody přinesl. Výzkumem bylo zjištěno: Mají-li propuštění z výkonu trestu odnětí svobody fungující zázemí již před odchodem do výkonu trestu, vracejí se do něj zpět i po propuštění na svobodu. Po propuštění z výkonu trestu je snazší obstarat si bydlení než najít vhodné zaměstnání. Nejmenší negativní dopad má výkon trestu na vztahy s rodiči a dětmi, výrazně negativně však ovlivňuje vztahy partnerské. Informovanost osob propuštěných z výkonu trestu v oblasti ekonomické je nedostatečná. Mezi pozitiva výkonu trestu patří ponaučení se z vlastních chyb a kladení většího důrazu na rodinné vztahy. Mezi negativa výkonu trestu patří především narušení rodinných vztahů, ztráta někoho blízkého, pocit životní prohry a stigmatizace.
The work of Probation and Mediation Service with a group of people on parole and under police supervision
Keywords: probace; Probační a mediační služba; podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody s dohledem; parole; trest; výkon trestu odnětí svobody; reintegrace; probation; Probation and Mediation Service; parole and under police supervision; parole; punishment; imprisonment; reintegration