Změny vybraných testů posturální stability u hemiparetiků po aplikaci botulotoxinu - Zemanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Předmětem této bakalářské práce je porovnat změny vybraných klinických a posturografických testů zaměřených na posturální stabilitu, před a po aplikaci botulotoxinu A do vybraných svalů dolní končetiny u pacientů se spastickou hemiparézou. Teoretická část se v úvodu zabývá obecnými informacemi týkajících se postury, jednotlivými klinickými testy posturální stability, jejich významem a využitím a také problematikou pádů. Další část se zabývá spastickou parézou, jejím vznikem, příčinami, důsledky a také klinickými škálami, které spasticitu hodnotí. V závěru teoretické části jsou shrnuty možnosti léčby spastické parézy. V praktické části jsou podrobně popsány kineziologické rozbory pacientů a výsledky klinických a posturografických testů. Z klinických testů byl vybrán Functional Reach Test, Timed Up and Go a MiniBESTest. V rámci posturografie byly vybrány testy Weight Bearing Squat, Modified CTSIB a Limits of Stability. Celkové výsledky tohoto výzkumu nebyly zcela jednoznačné, vzhledem k tomu, že se jednotlivé testy zaměřují na rozdílné aspekty posturální stability. Některé testy byly lepší po aplikaci botulotoxinu a některé naopak před jeho aplikací. Nicméně u obou pacientů byla zřejmá porucha rovnováhy ve vztahu k hemiparetické polovině těla. Během výzkumu také vyšlo najevo, že zrak je u hemiparetických pacientů zásadním aspektem ovlivňující posturální stabilitu. Tato práce by mohla sloužit jako inspirace při terapii posturální stability nejen u hemiparetiků, ale také u poruch stability obecně.
Changes in selected postural stability tests in hemiparetic patients after botulinum toxin application
Keywords: postura; posturální stabilita; spastická paréza; hemiparéza; botulotoxin; posturografie; posture; postural stability; spastic paresis; botulinum toxin; posturography