Gogolův Revizor a jeho filmové adaptace - Kadlecová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním předmětem této bakalářské práce je snad nejznámější dílo Nikolaje Vasiljeviče Gogola Revizor. Cílem práce je přiblížení tématu čtenářům a srovnání knihy a československé filmové adaptace z roku 1933. Práce je rozdělena na pět stěžejních kapitol. První z nich shrnuje základní momenty života a tvorbu autora. Druhá kapitola pojednává o díle Revizor popisuje jeho děj, postavy a jejich vlastnosti. Zároveň se zaměřuje na reakce tehdejší společnosti na tuto komedii. Třetí kapitola je věnována československému režisérovi a scénáristovi Martinovi Fričovi. Zabývá se jeho životem a zmiňuje se o jeho nejvýznamnější filmové tvorbě. Čtvrtá kapitola se zaměřuje především na uvedený film a jeho herecké obsazení. Mimo jiné pojednává o jednotlivých hereckých výkonech a srovnává filmovou adaptaci s literární předlohou. Pátá kapitola obsahuje chronologický seznam dalších světových filmových adaptací Revizora. Součástí této bakalářské práce jsou dokumentární přílohy.
Gogol's Government Inspector and its Film and Stage Adaptations