Proměna pojetí práce v životě osoby se zdravotním postižením - Hejdová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá popsáním a reflektováním fenoménu práce v průběhu jeho dějinné proměny a se zaměřením na osoby s postižením, zejména zrakovým. Diplomová práce je pojata z hlediska sociální práce, teologie a právního systému České republiky. Na pozadí určitých stádií historie zdravotně postižených osob je přiblížena skupina zdravotně, zejména zrakově, postižených a v rámci historického přehledu pak tematizována proměna přístupu k těmto osobám. Diplomová práce se dále zaměřuje na hodnotu práce a popisuje proměnu pojetí práce v historickém vývoji v souvislosti se sledovanou cílovou skupinou. Na podkladě vybraných dokumentů sociálního učení církve je také analyzována hodnota práce z křesťanského hlediska a její humánní potenciál ve vztahu k osobám se zdravotním (zrakovým) postižením. Poslední kapitola je zaměřena na problémy, které se týkají zaměstnávání zdravotně postižených, a to jak ze strany zaměstnance, tak ze strany zaměstnavatele. Zabývá se tím, zda a jak dnešní společnost brání zdravotně postižené na trhu práce.
Transformation of the concept of work in the life of a person with a disability with a priority focus on visually impaired persons.
Keywords: hodnota práce; zdravotní postižení; zrakové postižení; historie práce a zdravotního postižení; pracovní trh; nezaměstnanost; diskriminace; the value of work; disability; visual impairment; history of work and disability; the labour market; unemployment; discrimination