Manipulační hypotéza: kritická revize publikovaných prací o parazitických bezobratlých - Trávníčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Manipulační hypotéza je zajímavým tématem pro mnoho vědců a v současné době je zdokumentována pro široké spektrum parazitů. V posledním třicetiletí se však objevila řada parazitů, u nichž bylo zjištěno, že se svým hostitelem, narozdíl od předchozích studijí, ve skutečnosti nemanipulují. Hlavním účelem této studie je testovat věrohodnost hypotézy o parazitické manipulaci. Analyzováno bylo 55 punlikací 4 taxonomický skupin helmintů a to vrtejšů, tasemnic, motolic a strunovců.
Manipulation hypothesis: critical review of published works on parasitic invertebrates
Keywords: manipulace; antipredační chování; interacke parazitů a hostitelů; vrtejši; tasemnice; motolice; strunovci; manipulation; antipredator-behaviour; parasite-host interaction; Acanthocephala; Cestoda; Trematoda; Nematomorpha