Conservation value of post-mining headwaters: drainage channels at a lignite spoil heap harbour threatened stream dragonflies - Tichánek, Filip (Jihočeská univerzita, 2016)
V práci jsme se prozkoumaly společenstva vážek 52 sekcí (30m) odvodňovacích kanálů Radovesické výsypky. Pomocí zobecněných lineárních modelů a mnohorozměrných metod analýzy dat jsem identifikovaly klíčové faktory ovlivňující složení, diverzitu a ochranářskou hodnotu společenstev vážek na studovaném území. V práci pak navrhujeme řadu doporučení pro obnovu podobných post-těžebních území.
Conservation value of post-mining headwaters: drainage channels at a lignite spoil heap harbour threatened stream dragonflies
Keywords: Ochrana biodiverzity; odvodňovací kanály; sladkovodní biotopy; vážky; post-industriální stanoviště; ekologie obnovy; Biodiversity conservation; Drainage ditches; Freshwater habitats; Odonata; Post-industrial sites; Restoration management