Problematika DPH u obce - Tyemnyáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním cílem této diplomové práce je zhodnotit dopady DPH na hospodaření obce. Určit, kdy je pro obec vhodné stát se plátcem DPH a jak plátcovství ovlivňuje příjmy, jaké jsou práva a povinnosti. Na základě analýzy je posuzována obec X, která se dobrovolně registrovala k DPH dne 1.7.2004 a obec Y, která se stala plátcem teprve od 1.1.2009. Dle zjištěných informací byly u obce X finanční výhody z registrace k DPH velmi úzce spojeny s finančními investicemi, které byly realizovány díky přijatým dotacím a investicím do majetku. V porovnání s obcí X obec Y realizovala méně investic, u kterých by si daň na vstupu mohla uplatnit. Z toho vyplývá, že obci Y by se nevyplatilo stát se dobrovolným plátcem. Očekávaný finanční dopad by byl neutrální. V současnosti lze konstatovat, že nejvyšší finanční výhody v rámci DPH pro obce plynou z investic do obnovy, opravy či vybudování vodovodů a kanalizací, za podmínky, že jej obec provozuje nebo pronajímá plátci DPH.
VAT issues in respect to municipalities
Keywords: Obec; daň z přidané hodnoty; plátce DPH; dopady DPH; dotace; investice; hospodaření; finanční výhody; nadměrný odpočet; Municipality; VAT; VAT payer; impacts of VAT; subsidies; investments; economy; financial benefits; excessive deduction