Historie cyklistického Závodu míru od roku 1968 - Čapková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce pojednává o historii cyklistického Závodu míru od roku 1968 do současnosti. Hlavním záměrem je zmapování jednotlivých ročníků závodu, které se konaly každý rok v měsíci květnu. Práce je rozdělena do pěti hlavních kapitol. První kapitola je věnována stručnému nástinu historie cyklistiky ve světě a historii etapových cyklistických závodů v Evropě. Druhá část popisuje stručný nástin společensko ekonomických poměrů ve státech střední a východní Evropy od roku 1968 do současnosti. Třetí kapitola se zabývá stručným přehledem Závodu míru od jeho vzniku roku 1948. Následující a také hlavní kapitola se zaměřuje na detailní popis historie jednotlivých ročníků od roku 1968, popisem jejich etap, jednotlivých tratí a výsledků závodů. Poslední kapitola je věnována stručnému přehledu etapových závodů nesoucí také název Závod míru, které se jezdí až do současnosti.
The History of cykling Peace race since year 1968
Keywords: cyklistika; Závod míru; historie; etapy; trasy; závodníci; výsledky; cycling; Peace race; history; stage; routes; competitors; results