Diagnostika nádorových a pigmentových afekcí kůže - Tichá, Lea (Jihočeská univerzita, 2019)
Kůže je největším orgánem lidského těla. Je ochranným štítem proti nadměrnému teplu, světlu, poranění a infekci, reguluje tělesnou teplotu, slouží jako zásobárna vody a tuku a je i smyslovým orgánem. Velmi často se na kůži odráží celkový zdravotní stav člověka. Existuje celá řada pigmentových kožních lézí a kožních nádorů, pro jejichž určení je zásadní správné provedení diagnostiky. Včasná detekce rakoviny kůže umožňuje včasnou léčbu a zlepšuje klinický výsledek. Množství metod používaných k diagnostice rakoviny kůže v posledních desetiletích roste, histologické vyšetření však stále zůstává zlatým standardem. Histopatologie zahrnuje mikroskopické vyšetření biologických tkání za účelem pozorování výskytu poškozených buněk ve velmi jemných mikroskopických detailech, díky čemuž lze rozlišit hlavní typy a modifikace pigmentových kožních lézí a kožních nádorů. Teoretická část práce popisuje hlavní typy pigmentových kožních lézí a kožních nádorů z hlediska morfologie, výskytu a dalších důležitých aspektů. Popisuje také faktory, které ovlivňují tvorbu a vývoj nádorových onemocnění kůže a dále způsoby prevence proti rakovině kůže. Empirická část je zaměřena na histopatologické postupy, od příjmu vzorku tkáně až po stanovení diagnózy. V práci jsou též zahrnuta statistická data, která shrnují výskyt kožních lézí a kožních nádorů za pět let (2013-2017) a data z Evropského dne melanomu 2018 na základě shromážděných excizí kůže.
The diagnostics of tumorous and pigmented skin lesions
Keywords: Pigmentové kožní léze; kožní nádory; melanom; dermatoskopické vyšetření; kožní excize; histopatologie; histologické vyšetření; barvení a vizualizace buněk; Pigmented skin lesions; skin tumors; melanoma; dermatoscopy; cutaneous excision; histolopathology; histologic examination; microscope cell staining and visualization