Italské frazeologismy obsahující názvy částí těla a jejich české ekvivalenty - Novotný, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této bakalářské diplomové práce je představit italské somatické idiomy, tedy ty, které obsahují název části těla. Práce je rozdělena na dvě části. První, teoretická část, představuje základní terminologii, zejména definicí termínů "frazém" a "idiom", představuje jejich vlastnosti, jejich vnitřní strukturu a funkce. Dále je proveden stručný historicky-kulturní vhled do daného tématu a v neposlední řadě je provedeno srovnání českého a italského pojetí dané problematiky. Ve druhé část je provedena analýza vybraného vzorku italských somatických idiomů, je vybraný vzorek je rozebrán po stránce formální, tzn. dle vnitřní struktury. Hlavním úkolem práce je však naznačit možnosti v překladu vybraných spojení a představit případné ekvivalenty v českém jazyce a to včetně představení různých překladatelských strategií. Dále jsou taktéž představeny možnosti syntaktické manipulace a vnitřní transformace idiomů.
Italian idioms containing the names of body parts and their Czech equivalents
Keywords: frazém; idiom; modo di dire; překlad; ekvivalence; metafora; syntax; manipulace; parafráze; nekompozicionálnost; phrase; idiom; modo di dire; translation; equivalence; metaphor; syntax; manipulation; paraphrase; non-composition