Detekce životaschopnosti bakteriálních populací pomocí průtokové cytometrie - Tůmová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce se zabývá detekcí viability Xanthomonas euvesicatoria pomocí průtokového cytometru. Náplní této práce byla optimalizace metody a ošetření bakteriálních kultur vysokou teplotou v daných časových intervalech. Teplem ošetřené kultury byly barveny interkalačním barvivem propidium jodid, které značí permeabilizované membrány analyzovaných buněk a může poskytnout informace o počtu mrtvých (apoptických) buněk. Vyhodnocením výsledků byl potvrzen předpoklad o tom, že počet přeživších buněk se vzrůstajícím časem ošetření bude klesat. Byla použita teplota 90 °C, která se dle ostatních prací zdá být jako nejprůkaznější pro rod Xanthomonas. Průtoková cytometrie se osvědčila jako jednoduchá, rychlá a efektivní metoda pro detekci viability Xanthomonas euvesicatoria.
Detection of bacterial population viability using flow cytometry
Keywords: Ošetření vysokou teplotou; Xanthomonas euvesicatoria; detekce viability; propidium jodid; flow cytometrie.; High temperature treatment; Xanthomonas euvesicatoria; detection of viability; propidium jodid; flow cytometry.