Historie 1. ZŠ T. G. Masaryka v Milevsku v letech 1937-1953 - Müllerová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá historií vzdělávání ve městě Milevsko v letech 1937-1953, především zaměřenou na 1. ZŠ T. G. Masaryka. První a druhá kapitola se zabývá historií města a vzdělávání v Milevsku. Třetí a čtvrtá kapitola popisují život na základní škole v předválečném, válečném a poválečném období. Práce popisuje učitelský sbor a ředitele, kteří v těchto letech na škole působili. Dále se zabývá žáky a školní výukou v souvislosti s daným časovým úsekem. V práci jsou také popsány důležité události, které ovlivnily chod školy. Dalšími popisovanými aspekty, kterými se práce zabývá, jsou pravidelné školní akce vyplývající z určité doby. Tato bakalářská práce je zpracována zejména na základě školních a obecních kronik.
History of the First T. G. Masaryk's Primary School in Milevsko from 1937 to 1953
Keywords: dějiny vzdělávání; historie města Milevska; základní škola; žáci; učitelé; školní výuka; učitelský sbor; pravidelné školní akce; mimořádné události; history of education; history of Milevsko; primary school; pupils; teachers; education; teaching staff; regular school events; emergencies