Doteky - Třešková, Marie (Jihočeská univerzita, 2008)
Praktická část diplomové práce je tvořena volným cyklem obrazů s názvem ''Doteky''. Jedná se o 5 figurativních maleb středního a většího formátu, vytvořených akrylovými barvami na plátně. Spojujícím motivem celého cyklu je princip zrcadlení, který se odráží i ve stejnojmenném názvu podtitulu diplomové práce. Významný je ve smyslu symboliky jak výběr jednotlivých dílčích motivů, tak zejména barevnost obrazů. Inspirativně cyklus vychází z četby knihy Zlatý věk od současného českého spisovatele Michala Ajvaze. Písemná část diplomové práce čtenáře především blíže seznamuje s tématem cyklu a jednotlivými motivy a popisuje umělecký záměr, symboliku, barevnost, způsob malby obrazů a použitý materiál.
Touches
Keywords: malířský cyklus; akryl; plátno; doteky; zrcadlení; symbolika; kniha " Zlatý věk"; paintings; acrylic colors; canavas; touches; reflection; symbolic; book " Golden age"