Different Representations of Love in the Works of William Shakespeare - Jandačová, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá různými způsoby, jak William Shakespeare pojímal téma lásky ve svých dílech. První část diplomové práce se zaměřuje na Shakespearovu biografii a zdůrazňuje autorovy významné kariérní a literární úspěchy za účelem vytvoření kontextu a časového ukotvení jeho básnických a divadelních děl. Dále se práce zabývá způsoby, jak bylo k tématu lásku přistupováno z hlediska historického a literárního, a to zejména v kontextu vývoje anglické literatury a rozvoje poezie o lásce. V hlavní části práce jsou zkoumány rozličné způsoby, jak Shakespeare ztvárňoval a chápal téma lásky v jeho dílech. Pojetí lásky v Shakespearově repertoáru je nahlíženo v kontextu žánrů jeho básnických děl - výpravných básní a sonetů, a divadelních her - komedií, tragédií a romancí. U každého jednotlivého žánru je vybráno několik konkrétních děl, které jsou následně interpretovány v návaznosti na to, jakým způsobem se vztahují k tématu lásky a jak toto téma pojímají.
Different Representations of Love in the Works of William Shakespeare
Různá pojetí lásky v dílech Williama Shakespeara
Keywords: Shakespeare; láska; poezie; drama; námluvy; vášeň; iluze; Petrarca; středověké romance; komedie; tragédie; romance; sonety; výpravné básně; Shakespeare; love; poetry; drama; courtship; passion; illusion; Petrarch; medieval romances; comedies; tragedies; romances; sonnets; narrative poems