Psychická deprivace a subdeprivace dítěte jako vychovatelská výzva - Novák, David (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této práce je za pomoci narativního zkoumání porozumět zkušenosti těch vychovatelů, kteří měli možnost interakce s deprivovanými a subdeprivovanými dětmi. Konkrétně je práce zaměřena na lidi poskytující pěstounskou péči. Teoretická část práce představuje základní psychologické konstrukty, které pomáhají osvětlit problematiku deprivačního syndromu. Práce ke zkoumání zmiňovaného jevu využívá v praktické části kvalitativní nástroje.
Psychic deprivation and subdeprivation of children as an educational challenge
Keywords: Psychická deprivace; subdeprivace; citové pouto; vliv okolí; neporozumění; narušený vývoj; deprivované dítě; pěstounská péče; rizika interakce; Psychic deprivation; subdeprivation; emotional bond (attachment); influence of surroundings; misunderstanding; disturbed development; deprived child; foster care; risks of interaction.