Rozvoj vztahu dítěte předškolního věku ke knize a literatuře - Ulrichová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce představuje problematiku vztahu dítěte předškolního věku ke knize a literatuře. Teoretická část se zabývá vývojem problematiky ve 20. století. Jak v oblasti teorie dětského čtenářství a literatury pro děti, tak didaktickými přístupy. Dále komparací přístupů k této problematice v minulosti a v současnosti. Praktická část zjišťuje vztah současného předškolního dítěte ke knize, znaky jeho vnitřní i vnější motivace. A to na základě dotazníkového šetření u rodičů předškolních dětí a učitelek mateřských škol, projektové metody, rozhovorů a pozorování dětí. Zjištěné výsledky porovnává s dostupnými zdroji ze 70. a 80. let 20. století.
Development of the relationship of pre-school children with books and literature
Keywords: čtenářství; čtenářská gramotnost; dětské čtenářství; kulturní gramotnost; předčtenářský věk; Reading; reading literacy; children{\crq}s reading; cultural literacy; pre-reading age