Důvody výběru služeb, které jsou poskytovány klientům v Domech s pečovatelskou službou v regionu České Budějovice - Podhorcová, Naděžda (Jihočeská univerzita, 2010)
Důvody výběru služeb, které jsou poskytovány klientům v Domech s pečovatelskou službou v regionu České Budějovice Abstrakt Pečovatelská služba je tradiční sociální službou, která je jako terénní nebo ambulantní služba poskytována osobám se sníženou soběstačností z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení a rodinám s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Pečovatelskou službou jsou zajišťovány jednotlivé úkony v předem dohodnutém časovém úseku, a to zejména v domácnostech. V teoretické části poskytuje bakalářská práce vysvětlení pojmů senior, stárnutí, geriatrie a gerontologie. Další kapitoly se věnují legislativě, upravující problematiku stárnutí, sociálním službám a sociální práci se seniory. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit, které služby z širokého spektra nabízených, senioři v domech s pečovatelskou službou vyhledávají a důvody tohoto výběru. Pro sběr dat byl použit kvalitativní výzkum, použitou metodou byla metoda dotazování, technika standardizovaného rozhovoru. Respondenti byli vybráni na základě stratifikovaného výběru ze čtyř Domů s pečovatelskou službou v regionu České Budějovice. Výsledky bakalářské práce odpověděly na stanovené výzkumné otázky. Klienty pečovatelské služby jsou nejčastěji požadovány tyto služby: donáška jídla, úklid a údržba domácnosti, praní a žehlení prádla, pomoc při osobní hygieně a měření fyziologických funkcí. Důvody výběru těchto služeb jsou jednak špatný zdravotní stav a skutečnost, že klienti nemají nikoho, kdo by jim pomoc zajistil. V případě, že by byly služby PS zdarma, pak by méně než polovina dotázaných využívala další služby. Dle odpovědí respondentů v mém výzkumu se domnívám, že finanční dostupnost nákupu sociálních služeb je dobrá. Výsledky výzkumu mé bakalářské práce poskytnu zřizovateli a poskytovateli sociálních služeb v Domech s pečovatelskou službou v regionu České Budějovice a nabídnu je jako informační materiál Městskému úřadu v Týně nad Vltavou.
Reasons for selecting services provided by clients in day-care homes in the region of České Budějovice
Keywords: Dům s pečovatelskou službou; pečovatelská služba; příspěvek na péči; senior; sociální služby; stáří; Day-care home; Day care; Day care allowance; Senior citizen; Social services; Old age