Revitalizační studie pro konkrétní historické vodohospodářské dílo - Procházková, Iva (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem revitalizace pro rybník Kubňů Černá, který se nachází na Třeboňsku. Nejdůležitější částí této práce byl terénní průzkum, při kterém se zhodnotil současný stav rybníku a funkčnost výpustného zařízení a bezpečnostního přelivu. Na základě výsledků průzkumu se revitalizace rozdělila na tři etapy. Cílem těchto etap bylo zvýšení retenčního prostoru, obnova funkčních objektů, úprava hráze a zvýšení ekologické stability vodního díla. Vzhledem k vysokým nákladům na revitalizační práce je část finančních prostředků dotována z různých programů Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství ČR.
Revitalisation study for historical water reservoir
Keywords: revitalizace; rybník; Třeboňsko; malá vodní nádrž; revitalization; pond; Třeboň basin; small reservoir