Účetní závěrka a stanovení základu daně z příjmů u vybrané příspěvkové organizace - Havlíčková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá analýzou účetnictví příspěvkových organizací s důrazem na účetní závěrku. Cílem práce je vyhodnocení postupů sestavení účetní závěrky zvolené organizace a dále stanovení daňového základu daně z příjmů právnických osob. K provedení těchto analýz byly použity interní zdroje vybrané organizace. Diplomovou práci tvoří dva segmenty, teoretický a praktický. Teoretický segment charakterizuje příspěvkové organizace zřízené územně samosprávným celkem a podrobně popisuje proces sestavení účetní závěrky a stanovení daňové povinnosti. V druhé části práce jsou vyhodnoceny použité metody příspěvkové organizace Kulturní dům Blaník Vlašim. Závěr práce tvoří doporučení, která povedou ke zdokonalení postupů uplatňovaných při účetní závěrce.
Financial Statements and the Determination of the Income Tax in Terms of an Allowance Organization
Keywords: příspěvkové organizace; účetní závěrka; daň z příjmu; state-funded organizations; final accounts formation; income tax