Vyhodnocování důvodů vyřazování dojnic z chovu - Znamenaná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo vyhodnotit nejčastější důvody vyřazování dojnic z chovu. Zásadní prioritou v chovu skotu je udrţení dobrého zdravotního stavu chovaných dojnic a podmínek welfare, neboť dobrý zdravotní stav patří mezi hlavní podmínky ekonomicky úspěšné produkce mléka. Mezi nejčastější důvody vyřazování dojnic patří vyřazení pro onemocnění vemene, pro poruchy plodnosti, vyřazování z jiných zdravotních důvodů, pro nízkou uţitkovost a pro vysoký věk. Ve stádě s chovem dojnic holštýnského skotu bylo sledováno 519 vyřazených dojnic, u kterých byl vyhodnocen důvod vyřazení dle genotypu, věku při prvním otelením, věku při vyřazení dle ukazatelů reprodukce a mléčné uţitkovosti. Zdravotní důvody (36,22 %) a poruchy plodnosti (34,68 %) dojnic byly častou příčinou předčasného vyřazování dojnic z chovu, které zvyšovaly náklady na obměnu stáda a sniţovaly průměrnou mléčnou uţitkovost. Pro zlepšení ekonomiky chovu je tudíţ klíčové zlepšení ukazatelů reprodukce a zdraví.
An evaluation the reasons of the discarding of dairy cows from the breed
Keywords: chov skotu; dojnice; uţitkovost; vyřazování; reprodukce.; cattle breeding; diary cows; milk yields; discarding; reproduction.