Schwarzenberkové a les ve druhé polovině 17. století a na počátku 18. století - Kyryanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá vnímáním lesa a lesního hospodaření na schwarzenberských panstvích Třeboň a Hluboká nad Vltavou ve druhé polovině 17. století a na počátku 18. století. Zaměřuje se především na profesní skladbu osob, které se o les staraly, a na péči o lesní porost a zvěř. Bakalářská práce se věnuje struktuře zvěře, která se vyskytovala v lesích na příslušných panstvích. Autorka se rovněž zabývá lovem škodné a užitkové zvěře. Stranou zájmu nezůstává ani těžba a následný prodej dřeva. Zkoumán je také vztah prvních knížat ze Schwarzenberku, Jana Adolfa, Ferdinanda Viléma a Adama Františka ze Schwarzenberku, k lesu a lovu zvěře.
Schwarzenbergs and forest in the second half of the 17th century and the beginning of the 18th century
Keywords: Schwarzenberkové; les; zvěř; Třeboň; Hluboká nad Vltavou; Schwarzenbergs; forest; wild animals; Třeboň; Hluboká nad Vltavou