Vztah tělesné stavby k technice skoku psů - Vazdová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce bylo zjistit, zda existují rozdíly v délce skoku u jednotlivých plemen, mají-li na skok vliv tělesné rozměry a zda je délka skoku ovlivněna tělesnými indexy. Do pozorování bylo zařazeno celkem 84 jedinců tří modelových plemen - německý ovčák, belgický ovčák a border collie. U každého jedince bylo změřeno 6 tělesných rozměrů, které byly využity i pro výpočet jednotlivých poměrů tělesných parametrů (indexů) a byl pořízen videozáznam skoku přes překážku z něhož byly později zjištěny parametry skoku. Bylo zjištěno, že plemeno, výcviková zkušenost a tělesné rozměry mají výrazný vliv na skokovou výkonnost resp. na odskok a délku skoku. U doskoku byl tento vliv výrazně nižší. Délka skoku je prokazatelně závislá na indexu hloubko/výškovém a na indexu šířky hrudníku. U indexu vyváženosti byla zjištěna statisticky významná nižší výkonnost u psů s nejnižšími hodnotami tohoto indexu. Z výsledků vyplynulo, že lze na základě plemenné příslušnosti a některých tělesných rozměrů i indexů vytipovat jedince s vyšším skokovým potenciálem.
Correltion between body proportions and jump technique of dogs
Keywords: pes; agility; technika skoku; tělesný formát; dog; agility; jump technique; body proportions