Vývoj a optimalizace metodiky pro detekci GMO brambor - Čermáková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Geneticky modifikované (GM) nebo transgenní plodiny, dnes často označované jako ''Biotech plodiny'' jsou komerčně pěstovány od roku 1996. Zároveň od tohoto roku jsou komerčně pěstovány i GM brambory v USA, Mexiku, Kanadě a později v Jižní Africe, Číně a Indii. V roce 2006 byla celková plocha schválených Biotech plodin 102 milionů hektarů a Biotech plodiny byly pěstovány ve dvaadvaceti státech, jedenáct z nich bylo průmyslových a jedenáct rozvojových. Česká republika je jednou ze šesti států Evropské unie, kde jsou v současné době pěstovány Biotech plodiny. Jedním z nejpřesvědčivějších důvodů pro pěstování Biotech plodin je jejich schopnost zvyšovat produktivitu a stabilitu produkce, uchovávat biodiversitu a jejich schopnost produkce obnovitelných zdrojů založených na bio-palivech, čímž se z Biotech plodin stává technologie, která chrání prostředí. Tato diplomová práce byla zaměřena na vyvinutí rychlé, přesné a levné metody, založené na PCR, pro detekci transgenu v bramborách - hlízách a listech, umožňující sledovat přítomnost GMO v obchodovaných bramborách a výrobcích i případnou kontaminaci prostředí.
Development and optimalization of methodology for detection of GMO potatoes
Keywords: Geneticky modifikované organismy; Solanum tuberosum; Polymerázová řetězová reakce; Real-Time PCR; Genetically modified organisms; Solanum tuberosum; Polymerase chain reaction; Real-Time PCR