Obrat nadzemní biomasy dominanty ostřicového slatiniště - Mejdová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Anotace Tato diplomová práce, jež je součástí projektu GA ČR P504/11/1151 (Úloha rostlin v bilanci skleníkových plynů ostřicového slatiniště), si kladla za cíl stanovit obrat nadzemní biomasy ostřice štíhlé (Carex acuta L.) v zaplavovaném území Mokrých Luk u Třeboně. Obrat nadzemní biomasy byl stanoven za použití destruktivních i nedestruktivních způsobů měření a byl stanoven zvlášť pro generativní a vegetativní odnože, jejichž životní cyklus je velice odlišný. Vegetativní odnože vytrvávají po celou vegetační sezónu. Průměrné maximální produkce nadzemní biomasy dosáhly v druhé polovině června, hmotnost sušiny činila 2,28g. Koeficient obratu biomasy byl 1,03. Generativní odnože mají na počátku vegetace velice rychlý rozvoj a po vysemenění brzy odumírají. V porostu se živé generativní odnože přestávají vyskytovat od druhé poloviny července. Průměrná maximální produkce nadzemní biomasy byla zjištěna koncem června, hmotnost sušiny činila 1,95g. Koeficient obratu biomasy dosáhl hodnoty 1,1.
Turnover of aboveground biomass of the dominant of a sedge fen
Keywords: Třeboňsko; mokřad; bult; vegetativní odnož; generativní odnož; čistá primární produkce; biomasa; obrat nadzemní biomasy; Třeboň region; wetland; hump generative tiller; vegetative tiller; the net primary production; biomass; aboveground biomass turnover