Das Zusammenleben von Tschechen und Deutschen auf dem Gebiet Südböhmens in der Zwischenkriegszeit - Kalma, Pavel (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce pojednává o tématu, které časově předchází dodnes kontroverzním událostem odsunu sudetských Němců. Jedná se o jednu z kapitol česko-německého soužití, které po dlouhou dobu ovlivňovalo a spoluutvářelo vývoj v českých a moravských zemích. Tématem, vybraným pro tuto práci je soužití Čechů a Němců v období československé první republiky, které bylo silně ovlivněno mnichovskou dohodou na podzim roku 1938. Ve své práci jsem se zaměřil na počáteční a závěrečnou etapu nově vzniklého státu. Zkoumán byl přístup Němců žijících v českých zemích k novému československému státu a k jeho samotnému vzniku, stejně tak jako přístup české společnosti vůči německé menšině, která se v počátcích spíše odmítala zapojit do dění ve státu pod vládou Čechů. Ve své práci jsem se snažil shrnout alespoň některé podmínky zkoumaného soužití a jeho historický vývoj, dále události posledních předválečných let, zejména pak dramatický rok 1938 zakončený odstoupením Němci obývaného pohraničí.
The coexistence of Czechs and Germans in South Bohemia during the interwar period
Keywords: Němci v Čechách; Sudety; první československá republika; mnichovská dohoda; Germans in Bohemia; Sudetenland; First Czechoslovak Republic; Munich Agreemen