Komparace investičního a kapitálového životního pojištění - Randus, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá problematikou životního pojištění. Hlavním cílem práce je analýza a srovnání vybraných produktů jak po stránce teoretické, tak po stránce praktické. První částí je pohled na pojišťovnictví ze strany teorie. Rešerše se zabývá výrazy souvisejícími s pojišťovnictvím. Jsou zde vysvětleny pojmy jako pojišťovnictví a jeho složky, pojištění a základní klasifikace a v neposlední řadě je zde popsáno životní pojištění dělící se na kapitálové a investiční. Druhá část je věnována vlastnímu šetření, tedy analýze a porovnání produktů životního pojištění po stránce praktické. K porovnání slouží dva modelové příklady. Oba příklady byly modelovány jak pro investiční, tak pro kapitálové životní pojištění. Výstupem těchto modelů jsou pojistné plnění pro případ dožití a celková suma zaplaceného pojistného. Dále jsou hodnoty porovnány a na základě porovnání byl vyhotoven závěr. Po vyhodnocení práce na základě použitých dat je zřejmé, že kapitálové životní pojištění je i přes svou netransparentnost výnosnějším produktem než produkt investičního životního pojištění. Závěr tvoří shrnutí poznatků z obou částí této práce.
Comparison of Investment and Endowment Life Insurance
Keywords: investiční životní pojištění; kapitálové životní pojištění; komparace obou typů životního pojištění; investment life insurance; endowment life insurance; comparison of both types of life insurance