Osobnost zdravotnického záchranáře a motivace pro výkon jeho povolání - Zaklová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce na téma "Osobnost zdravotnického záchranáře a motivace pro výkon jeho povolání" je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá charakteristikou práce zdravotnického záchranáře a jejím právním zázemím a problematikou osobnosti zdravotnického záchranáře. Teoretická část následně definuje pojem motivace a druhy motivů. Pro praktickou část bakalářské práce byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zmapovat, jaké osobnostní předpoklady jsou podle zdravotnických záchranářů důležité pro výkon jejich profese. Druhým cílem bylo zmapovat, co zdravotnické záchranáře motivovalo k volbě tohoto povolání. Na základě těchto cílů byly vytvořeny tři výzkumné otázky. Výzkumná otázka 1 zní: Jaké osobnostní předpoklady považují zdravotničtí záchranáři za důležité pro výkon jejich profese? Výzkumná otázka 2 zní: Proč se zdravotnický záchranář pro volbu tohoto povolání rozhodl? Výzkumná otázka 3 zní: Jak se liší pohledy zdravotnických záchranářů a studentů tohoto oboru? Výzkumnou strategií byla metoda kvalitativního výzkumného šetření. Sběr dat probíhal prostřednictvím semistrukturovaných rozhovorů, jejichž základem byly dva tematické okruhy, které se skládaly z několika otázek. Výzkumným souborem bylo 10 zdravotnických záchranářů profesně působících na zdravotnických záchranných službách v Jihočeském a Plzeňském kraji, a 10 studentů oboru zdravotnický záchranář. Z analýzy dat vyplývá, že respondenti mají v základu ucelené a shodující se představy o osobnosti záchranáře, který by měl být fyzicky zdatný, empatický, měl by dokázat rychle a správně se rozhodnout, měl by být ochotný se dál vzdělávat a být zadobře se svými kolegy. Nejčastěji zmíněnou motivací pro volbu tohoto povolání byla touha pomáhat lidem, bez rozdílu, zda se jednalo o záchranáře, nebo studenty. Bakalářská práce by mohla sloužit jako praktická pomůcka pro výběr uchazečů o obor zdravotnický záchranář.
Personality of a paramedic and his motivation to pursue the profession
Keywords: Zdravotnický záchranář; zdravotnická záchranná služba; legislativa; osobnost; motivace; Paramedic; medical rescue service; legislation; personality; motivation