Komparativní analýza volejbalového útoku mezi vrcholným ženským a mužským volejbalovým družstvem - Znachorová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem mé práce je prozkoumat mužský a ženský tým extraligových soutěží a to pomocí komparativní analýzy, která bude srovnávat volejbalový útok na vrcholové úrovni. Celková analýza se zabývá zkoumáním 22 zápasů mužského a 16 zápasů ženského družstva. Následně došlo k porovnání získaných dat, pomocí tabulek, ze zápasů mužské a ženské extraligy a to konkrétně u týmů VK Jihostroj České Budějovice a VK Agel Prostějov. V každém zápasu byl sledován prostor (zóna), ze kterého byl útok veden a také jeho úspěšnost. Teoretická část se zabývá pohybovými aktivitami a dovednostmi. Dále volejbalem, jeho definicí, pravidly a historií, dělením sportovního výkonu a tělesným zatížením v reálných podmínkách. Na výsledku této práce jsou vidět rozdíly mezi mužským a ženským útokem. Hlavním z rysů mužského útoku je rychlý útok středem. U žen dominuje tvrdý útok za hlavu ze zóny 2 (z tzv. jednonožky). Mužské družstvo díky excelentnímu příjmu využívá více všech zón k útoku. Ženy Prostějova mají větší procento úspěšnosti útoku ze všech zón oproti mužům Jihostroje, z důvodu slabé konkurence soupeřů v extraligové soutěži žen.
Comparative analysis of the volleyball attack of the top male and female volleyball team
Keywords: volejbal; herní činnost; útok; výkon; volleyball; play activity; attack; performance