SEZÓNNÍ ZMĚNY V KVALITĚ SRSTI KONÍ - Kubartová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo zjištění změn v délce, tloušťce a hustotě srsti koní vzhledem k sezóně roku, způsobu ustájení, pohlaví a věku. Porovnání letní a zimní srsti na pěti částech těla.Vzorky byly odebírány po dobu 24 měsíců od 44 koní v intervalu 2 měsíců. Každý vzorek obsahoval 100 chlupů od jednoho koně. Vzorky byly odebírány z krku. Pro posouzení letní a zimní srsti z pěti částí těla, byly vzorky získány z krku, lopatky, břicha, hřbetu a kyčelního kloubu. Délka chlupů byla zjištěna posuvným měřidlem, tloušťka chlupů byla zjištěna na přístroji Lanametr při zvětšení 500x. Hustota srsti byla určena počtem chlupů na 1cm2.
THE QUALITATIVE SEASONAL CHANGES OF THE HORSEŚ HAIR
Keywords: kůň; délka chlupu; hustota srsti; línání; horse; length hair; thickness hair; moulting