Strategie ochrany izolovaných populací užovky stromové (Zamenis longissimus) v Evropě - Lapáčková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Užovka stromová (Zamenis longissimus) je velký a neškodný druh hada, který utrpěl poklesy v mnoha zemích ve svém převážně evropském areálu rozšíření. Tento druh se vyskytuje v několika izolovaných a ohrožených populacích, které jsou zřetelně odděleny od hlavního areálu rozšíření. Tato práce se zaměřuje na ochranu izolovaných populací v České republice, Polsku a Německu a srovnává strategie ochrany v těchto zemích.
Protection Strategy of Isolated Populations of Aesculapian Snake (Zamenis longissimus) in Europe
Keywords: užovka stromová; Zamenis longissimus; ohrožený druh; izolovaná populace; ochrana; Aesculapian Snake; Zamenis longissimus; endangered species; isolated population; protection