Diverzita, ekologie a biogeografie rodu Geophagus s.l. [Perciformes: Cichlidae] (rešerše) - Bodnárová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2015)
Neotropická linie geophaginních cichlid [Perciformes: Cichlidae: tribus Geophagini] je jednou z nejpočetnějších a nejdiverzifikovanějších skupin cichlid. Její zástupci jsou morfologicky velmi variabilní, vykazují různé potravní i reprodukční strategie a fylogenetické vztahy uvnitř této skupiny nejsou prozatím uspokojivě vyřešeny. Cílem této rešeršní práce bylo shromáždit co nejvíce informací o biologii, ekologii a biogeografii příslušníků rodu Geophagus s.l. (Geophagus, Gymnogeophagus, Microgeophagus, Crenicara, Dicrossus, Biotodoma) tvořícího významnou část diverzity tribu Geophagini, a shrnout současný stav poznání jejich fylogenetických vztahů. Jako alternativní hypotézu k současnému výkladu vzniku diverzity uvnitř celého tribu jsem do své práce zařadila biogeografickou analýzu této skupiny metodou S-DiVA (Statistical Dispersal-Vicariance Analysis).
Diversity, ecology and biogeography of the genus Geophagus s.l. [Perciformes: Cichlidae] (review)
Keywords: ekologie; diverzita; biogeografie; biogeografická analýza; Geophagini; Geophagus s. l.