Chov České červinky v systému bez tržní produkce mléka - Nabytá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je zaměřena na porovnání ekonomiky ve vybraném chovu české červinky chované v systému bez tržní produkce mléka (ŠZP Haklovy Dvory) s jinými komerčními chovy plemen masného skotu (aberdeen angus, limousine). Srovnávány byly podniky s identickými a srovnatelnými podmínkami chovu přirozená plemenitba, využití systémového potenciálu pastvy, zařazení do kontroly užitkovosti, systém turnusového chovu telat, podobné oblasti s nadmořskou výškou, atd. U všech podniků je hlavním tržním produktem zástavový skot. Zpeněžení tohoto zástavového skotu závisí na dvou hlavních faktorech. Prvním faktorem je živá hmotnost zástavového skotu a druhým faktorem je aktuální výkupní cena za 1 kg živé hmotnosti. Bylo zjištěno, že telata plemene česká červinka dosáhla průměrného denního přírůstku 1 109 g a průměrné živé hmotnosti 240 kg (210 dní). Naproti tomu plemeno aberdeen angus dosáhlo 1 402 g (P 0,001) průměrného denního přírůstku a průměrné hmotnosti ve 210 dnech věku 308 kg (P 0,001). U plemene limousine byl dosažen průměrný denní přírůstek 1303 g (P 0,01) a průměrná hmotnost 301 kg (P 0,001). Průměrné ceny zástavového skotu byly u české červinky 50 Kč/kg, u plemene aberdeen angus 63 Kč/kg (AA1) a 68 Kč/kg (AA2) a u plemene limousine 73 Kč/kg (LI1), resp. 83 Kč/kg (LI2). Mezi výslednými cenami zástavového skotu byly zjištěny rozdíly a bylo provedeno zohlednění dotačním příspěvkem na jalovičku plemen česká červinka v hodnotě 4.000 Kč. Z tohoto propočtu vyplývá, že dorovnáním finančního rozdílu dotačním příspěvkem na jalovičku chovatel české červinky při prodeji zástavového skotu stále dosahuje, při srovnání s uvedenými masnými plemeny, horších ekonomických výsledků - průměrně o 4.145 Kč (aberdeen angus), resp. 6.401 Kč (plemeno limousine), což je zapříčiněno především nižšími denními přírůstky a nižší výkupní cenou.
Czech red cattle breeding in the suckler
Keywords: česká červinka; masná plemena; zástavový skot; dotace; Czech Red cattle; beef breeds; feeder cattle; subsidies